ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2014 - Αφρική και Αραβικές Χώρες

Δρ. Segenet Kelemu
Βιολογία & φυτοπαθολογία
Γενική Διευθύντρια Διεθνούς Κέντρου Φυσιολογίας Εντόμων και Οικολογίας (ICIPE), Ναϊρόμπι, Κένυα

Τιμήθηκε για τη βελτίωση της αντίστασης και της παραγωγικότητας των τροπικών και υποτροπικών καλλιεργειών χορτονομής με τη χρήση μικροοργανισμών. Οι καλλιέργειες χορτονομής, κύρια πηγή τροφής για μεγάλο ποσοστό των εκτρεφόμενων ζώων, είναι ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση της ζήτησης κρέατος και γάλακτος. Η Δρ. Segenet Kelemu αναγνωρίστηκε για την έρευνά της σχετικά με το πώς τα μικρόβια που συμβιώνουν με αυτά τα χόρτα επηρεάζουν την υγεία τους, την προσαρμοστικότητά τους στις περιβαλλοντικές καταπονήσεις και την ικανότητά τους να αντιστέκονται σε ασθένειες. Επιτρέποντας στους μικροκαλλιεργητές των τροπικών και υποτροπικών περιοχών να επιλέγουν τις πιο παραγωγικές, και πιο ανθεκτικές σε παθογόνα καλλιέργειες χορτονομής, το έργο της τους βοήθησε αφενός να βελτιώσουν τις ζωές τους και αφετέρου να αυξήσουν τις προμήθειες αναγκαίων ζωικών πρωτεϊνών. Ειδικότερα, οι έρευνες της Δρ. Kelemu σχετικά με τη χορτονομή Brachiaria κατέδειξαν ότι η ικανότητα ευδοκίμησης σε διαφορετικά περιβάλλοντα σχετίζεται με έναν ενδοφυτικό μύκητα, ο οποίος ζει μέσα σε αυτά τα φυτά, τα προστατεύει και συμβιώνει με αυτά. Το έργο της έδωσε λύσεις σε διαταράξεις του εφοδιασμού τροφίμων λόγω παθογόνων οργανισμών και ακραίων κλιματικών συνθηκών και ενδέχεται να βοηθήσει στον προσδιορισμό εκείνων των μικροβίων που επιτρέπουν στις καλλιέργειες να επιβιώνουν σε περιβαλλοντικές μεταβολές.

Από το Χωριό στο Παγκόσμιο Χωριό
Η Δρ. Kelemu μεγάλωσε σε ένα απομονωμένο χωριό της Αιθιοπίας. Παρά το άνισο φορτίο που αναγκάστηκε να επωμισθεί όπως όλες οι Αφρικανές των αγροτικών περιοχών, είχε μια ασυνήθιστη αποφασιστικότητα να υπερβεί κάθε εμπόδιο και να βοηθήσει τους αγρότες της ηπείρου της. Αψηφώντας ισχυρές πολιτισμικές νόρμες, έγινε η πρώτη γυναίκα από την περιοχή της που φοίτησε στο τότε μοναδικό πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας. Αρίστευσε στο πεδίο που είχε επιλέξει, επιστήμες φυτικής παραγωγής, κι αφού απέκτησε το διδακτορικό της στις Ηνωμένες Πολιτείες, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Κορνουάλης ως μεταδιδακτορική υπότροφος. Το 1992, εντάχθηκε ως Ανώτερη Επιστήμονας στο Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας του Κάλι, Κολομβία, κι έπειτα διορίστηκε Επικεφαλής Διαχείρισης Καλλιεργειών και Αγροτικού Οικοσυστήματος του Κέντρου.

Οδηγώντας τις Επιστήμες στην Αφρική
Η Δρ. Kelemu επέστρεψε στην Αφρική το 2007 για να συμβάλλει στην ίδρυση των εργαστηρίων Biosciences eastern and central Africa (BecA) Hub laboratories, που φιλοξενεί και διαχειρίζεται το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Εκτρεφόμενων Ζώων στην Κένυα, και σήμερα είναι Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Φυσιολογίας των Εντόμων και Οικολογίας. “Η Αφρική χρειάζεται απελπισμένα, ινστιτούτα παγκοσμίου επιπέδου και επέστρεψα με χαρά όταν προέκυψε η ευκαιρία να συμβάλω στη δημιουργία ενός τέτοιου.” Επέστρεψε στην ήπειρό της με πολλά περισσότερα πέρα από την επιστημονική εξειδίκευση. Επέστρεψε με ένα πάθος που μεταδίδει στη νέα γενιά επιστημόνων που εργάζεται για μια καλύτερη Αφρική: "Θέσε τους στόχους σου και επιδίωξέ τους αδιάκοπα. Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Η επιστήμη δεν είναι για τους λίγους προνομιούχους ούτε για τις υπερδιάνοιες ούτε τους ιδιαίτερα τρελούς! Εάν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε μπορείς κι εσύ!"

Επιστροφή στα Νέα