ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2014 - Βόρεια Αμερική

Καθηγήτρια Laurie Glimcher
Ανοσολογία & Ιατρική
Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Stephen και Suzanne Weiss, Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell, Νέα Υόρκη,
Επιμελητής Ιατρικών Υποθέσεων Νέας Υόρκης, Πανεπιστήμιο Cornell, Ίθακα, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Τιμήθηκε για την ανακάλυψη των κύριων παραγόντων που ελέγχουν την ανοσοαπόκριση και το ρόλο τους στις αλλεργίες και στις αυτοάνοσες, λοιμώδεις ή κακοήθεις νόσους. Η καθηγήτρια Laurie Glimcher βραβεύεται για την ανακάλυψη των κύριων παραγόντων που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων και την ισορροπία διαφοροποίησης. Αυτή η ανακάλυψη είχε τεράστιο αντίκτυπο στην κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν την ποιότητα της ανοσοαπόκρισης και, πιο συγκεκριμένα, των συνθηκών αυτοάνοσων νόσων που προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού "στρέφεται κατά του εαυτού του" κι επιτίθεται τους ιστούς του. Η έρευνά της ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες σε μια μεγάλη γκάμα διαταραχών, όπως ερυθυματώδης λύκος, παιδικός διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και για νέες θεραπείες αλλεργιών. Κατέχοντας ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της, έχει αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος που διετέλεσε Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ανοσολόγων και είναι μία εκ των ιδρυτών του αναγνωρισμένου κύρους επιστημονικού περιοδικού "Immunology".

Καθοδηγώντας την επόμενη γενιά
Αφού δίδαξε στο Χάρβαρντ για περισσότερα από 30 χρόνια, η Καθηγήτρια Glimcher εκλέχθηκε Κοσμήτορας του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell -η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας σε ιατρική σχολή της Νέας Υόρκης. Η αφοσίωσή της στην παιδεία και την καθοδήγηση (mentoring) είναι εξίσου μεγάλη με την έρευνα. “Υπήρξα αφοσιωμένη μέντορας σε ολόκληρη την σταδιοδρομία μου. Για μένα, ο έμπειρος επιστήμονας έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης της επόμενης γενιάς.” Πράγματι, μεγάλο μέρος του έργου της παρακινείται από ένα, κατά την άποψή της, από τα πιο επείγοντα προβλήματα του δυτικού κόσμου: η εκπαίδευση των αναγκαίων γιατρών και επιστημόνων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ταχύτατα γηράσκοντα πληθυσμό.

Παρόρμηση, αποφασιστικότητα και τόλμη
Η καθηγήτρια Glimcher αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στην στήριξη και την ενθάρρυνση που είχε από τους γονείς της, ιδιαίτερα τον πατέρα της που ήταν Φυσικός και την έπαιρνε μαζί του στο εργαστήριο όταν ήταν παιδί. “Έμαθα αρκετά σημαντικά διδάγματα από τον πατέρα μου. Ένας επιτυχημένος επιστήμονας πρέπει να ριψοκινδυνεύει. Οι ριζοσπαστικές ανακαλύψεις επιτυγχάνονται με τόλμη και καινοτομία. Πρέπει να είσαι άφοβη, σίγουρη για το εαυτό σου και πεισματάρα!”

Διδάγματα που ενστερνίστηκε, καθώς όσοι την γνωρίζουν την εκθειάζουν ως “αστείρευτη πηγή ενέργειας, ιδεών και αποφασιστικό πνεύμα, μια γυναίκα που τα έχει όλα.” Τα παιδιά της είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της, μια υπέροχη αναγνώριση για μια επιτυχημένη γυναίκα που λέει ότι η ισορροπία μεταξύ μητρότητας και ερευνητικής σταδιοδρομίας είναι από τα δυσκολότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιστήμονες. Παρά τα πολυάριθμα εμπόδια, πιστεύει ότι οι γυναίκες μπορούν να τα συνδυάσουν και τα δύο. “Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, οι γυναίκες διαπιστώνουν συχνά ότι έχουν ένα μοναδικό ταλέντο να κάνουν πολλά ταυτόχρονα εν μέσω χάους!"

Επιστροφή στα Νέα