ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2014 - Λατινική Αμερική

Καθηγήτρια Cecilia Bouzat
Βιοφυσική
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημών και Τεχνικής Έρευνας (CONICET), Μπουένος Άιρες,
Καθηγήτρια του Universidad Nacional del Sur, Bahνa Blanca.
Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Ινστιτούτο Βιοχημικής Έρευνας του Bahνa Blanca (INIBIBB), Αργεντινή.

Τιμήθηκε για το έργο της στην κατανόηση του τρόπου επικοινωνίας των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους και με τους μύες. Η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, μίας από τς πλέον σύνθετες δομές της φύσης και ενός οργάνου για οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα, αποκαλείται συχνά το νέο σύνορο της επιστήμης. Η Καθηγήτρια Cecilia Bouzat βρίσκεται στο προσκήνιο αυτού του πεδίου και βραβεύεται για την θεμελιώδη έρευνά της σχετικά τον τρόπο επικοινωνίας, σε μοριακό επίπεδο, των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους και με τους μύες προκειμένου να συσπαστούν. Το έργο της έχει βοηθήσει σημαντικά να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι αλλοιώσεις αυτών των μοριακών οδών οδηγούν σε μυοπάθειες. Εφηύρε μια νέα μέθοδο καταγραφής της επικοινωνίας των νευρώνων συνδυάζοντας τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροφυσιολογία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μοριακή βιολογία, μια διαδικασία η οποία αξιοποιείται σήμερα σε πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως. Τα ερωτήματα που απαντά το έργο της αφορούν μια μεγάλη σειρά εφαρμογών, και μεταξύ άλλων θεραπείες νευρομυικών και νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και οι εξαρτητικές συμπεριφορές.

Από την Εθνική Υποτροφία στο Διεθνές Βραβείο
Η Καθηγήτρια Bouzat ανακηρύχθηκε Εθνική Υπότροφος από την κριτική επιτροπή L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη της Αργεντινής το 2007, και η υποτροφία που έλαβε τη βοήθησε να συνεχίσει την έρευνά της. Σήμερα είναι η Βραβευμένη για τη Λατινική Αμερική και η πορεία της αποτελεί παράδειγμα ενός ακρογωνιαίου λίθου του προγράμματος: παροχή στήριξης και αναγνώριση γυναικών επιστημόνων σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Χαίρει θαυμασμού κι εκτίμησης από τους συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο, κι όχι μόνο για την κορυφαία ποιότητα του έργου της. Εκφράζουν επίσης μεγάλη εκτίμηση για την τεράστια επιμονή κι αποφασιστικότητά της, την άρνησή της να δεχθεί τη λέξη "αδύνατον", γεγονός που της επέτρεψε να κατορθώσει τόσα πολλά στα επιστημονικά της εγχειρήματα. Όπως πολλοί επιστήμονες από χώρες που βιώνουν οικονομικές δυσκολίες, είναι πολύ φιλότιμη με τις προκλήσεις. Παρόλο που θα ήταν ευπρόσδεκτη σε οποιοδήποτε από τα πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, εκείνη πιστεύει ότι έχει καθήκον απέναντι στη χώρα της. “Η υψηλού επιπέδου έρευνα είναι εφικτή στην Αργεντινή χάρη στην ποιότητα των δημοσίων πανεπιστημίων μας, χάρη στο CONICET το οποίο παρέχει στήριξη σε ερευνητές σε όλη διάρκεια της εκπαίδευσης και της σταδιοδρομίας τους και την αφοσίωση των επιστημόνων να εργάζονται στη χώρα τους αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα και την ευφυΐα τους, ως αντιστάθμισμα για τους σχετικά περιορισμένους πόρους.”

"Πολλές ώρες δουλειάς και έντονος ανταγωνισμός”
Χωρίς κανένα δισταγμό, η Καθηγήτρια Bouzat δηλώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνη ήταν “να καταφέρει να επιτύχει ισορροπία μεταξύ της οικογένειας -και μάλιστα με ένα 18 μηνών βρέφος- με την άκρως απαιτητική μεταδιδακτορική της εκπαίδευση στη Mayo Clinic στις ΗΠΑ.” Επίσης κάνει λόγο για τις "πολλές ώρες δουλειάς και τον έντονο ανταγωνισμό” που είναι αναπόσπαστο τμήμα της ερευνητικής σταδιοδρομίας της και αυξάνει τις απαιτήσεις της μητρότητας. Κόρη και εγγονή σκληρά εργαζόμενων γιατρών, πιστεύει ότι η μητρότητα ανταμείβει τόσο πολύ που αξίζει την επιπλέον προσπάθεια. “Οι γυναίκες μπορεί να είναι καλές επιστήμονες και οι γυναίκες επιστήμονες μπορούν να είναι καλές μητέρες."

Επιστροφή στα Νέα