ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2014 - Ασία/Ειρηνικός

Καθηγήτρια Kayo Inaba
Ανοσολογία & ιατρική
Καθηγήτρια, Απόφοιτος της Σχολής Βιολογικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Κιότο
Αντιπρόεδρος Ισότητας των Φύλων και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνητριών στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Ιαπωνία

Βραβεύτηκε για τις ανακαλύψεις της ως προς τον καθοριστικό ρόλο των δενδριτικών κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα των υγειών ατόμων και των ασθενών. H Καθηγήτρια Kayo Inaba τιμάται για τις ανακαλύψεις της σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα, και ειδικότερα το ρόλο των δενδριτικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα είναι η πρώτη γραμμή του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού όταν αμύνεται σε κάποια απειλή, όπως βακτήρια και ιούς, ή στην παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων όπως τα καρκινικά κύτταρα. Ήταν μεταξύ των πρώτων που κατέδειξαν την κρίσιμη σημασία αυτών των κυττάρων "φρουρών". Το πρωτοποριακό έργο της στην απόσπαση και καλλιέργεια δενδριτικών κυττάρων αναγνωρίζεται παγκοσμίως και αποτελεί σημαντική πρόοδο στη θεμελιώδη και εφαρμοσμένη έρευνα. Απέδειξε ότι αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε θεραπεία εκτός του οργανισμού κι έπειτα να επαναεισαχθούν στον οργανισμό ώστε να διεγείρουν απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, ανοίγοντας έτσι έναν νέο δρόμο στην κυτταρική θεραπεία. Κατέδειξε επίσης ότι τα δενδριτικά κύτταρα που υποβάλλονται σε τέτοια θεραπεία μπορούν να εξαλείφουν όγκους, μια ανακάλυψη που οδήγησε σε έναν νέο τύπο αντικαρκινικής θεραπείας.

Αγάπη για τη Φύση
Η Καθηγήτρια Inaba πιστεύει ότι η επιτυχία της ως επιστήμονα οφείλεται στην ικανότητα παρατήρησης που διαθέτει και την οποία απέκτησε στην παιδική της ηλικία. Έχοντας περάσει πολύ χρόνο εξερευνώντας λιβάδια, λίμνες και ρυάκια, μιλάει για την εποχή εκείνη με ποιητική ευλάβεια. “Μεγάλωσα στην εξοχή και παρατηρούσα τους κυπρίνους να εξελίσσονται σε βατράχους και παρακολουθούσα τις κάμπιες να μεταμορφώνονται σε πεταλούδες, όμορφα πλάσματα που έβγαζαν φτερά και πετούσαν μπροστά στα μάτια μου. Αυτές οι πρώτες περιπέτειες με οδήγησαν στη βιολογία και συνεχίζουν να εμπνέουν την αγάπη μου για πειραματισμό.

Ισότητα σημαίνει Διαφορετικότητα
Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις της Καθηγήτριας Inaba φαντάζουν ακόμη πιο εντυπωσιακές όταν δηλώνει πραγματιστικά ότι ως νεαρή φοιτήτρια δεν ήλπιζε ότι θα αποκτήσει ούτε καν μια θέση σε πανεπιστήμιο, πόσο μάλλον να γίνει αντιπρόεδρος ενός εκ των πλέον αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της χώρας της. “Οι καθηγήτριες πανεπιστημίων σπάνιζαν και το μόνο που ήξερα ήταν απλώς ότι μου άρεσε να κάνω πειράματα.” Νιώθοντας απομονωμένη στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον της πρώτης θέσης εργασίας της, αποφάσισε ότι ένας τρόπος να μην αγνοούν μια γυναίκα, κι ίσως να για να προχωρήσει, ήταν “να αναλάβει εργασίες που κανείς δεν ήθελε και να εργαστεί σκληρά για να τις φέρει σε πέρας.” Η επιμονή της πράγματι απέδωσε και τελικά την οδήγησε στην κορυφή του επαγγέλματός της, αλλά ένας από τους κύριους στόχους τώρα είναι να διασφαλίσει ότι οι φερέλπιδες ερευνήτριες του σήμερα δεν θα υποστούν τα ίδια αρνητικά βιώματα. Υπήρξε η πρώτη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κιότο και, στη σημερινή της θέση ως Αντιπρόεδρος Ισότητας των Φύλων και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνητριών, προσπαθεί ενεργά να δημιουργεί ένα πολύ πιο φιλόξενο περιβάλλον για το φύλο της. Όχι απλώς για να τις ενθαρρύνει, αλλά για χάρη της ίδιας της επιστήμης. “Πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα σε πολλά και διάφορα θέματα και η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων είναι απολύτως αναγκαία για την πρόοδο της έρευνας. Περισσότερες γυναίκες σημαίνει περισσότερη διαφορετικότητα."

Επιστροφή στα Νέα