ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2014 - Ευρώπη

Καθηγήτρια Brigitte Kieffer
Νευροβιολογία
Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Στρασβούργου
Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Γενετικής και Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας (IGBMC), Illkirch, Γαλλία
Επιστημονική Διευθύντρια, Ερευνητικό Κέντρο Ινστιτούτου Douglas, Πανεπιστήμιο McGill, Μόντρεαλ, Καναδάς

Τιμήθηκε για το έργο της σχετικά με τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον πόνο, την ψυχική νόσο και το εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες. Γιατί αισθανόμαστε πόνο και πώς ορισμένες ουσίες ανακουφίζουν ή επάγουν αυτές τις αισθήσεις; Οι υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλό μας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις διεργασίες. Η Καθηγήτρια Kieffer είναι η πρώτη που απομόνωσε το γονίδιο για έναν από τους τους βασικούς υποδοχείς. Η ανακάλυψή της μας επέτρεψε να κατανοήσουμε πώς ουσίες όπως η μορφίνη ή η ηρωίνη (δραστικά συστατικά του όπιου) ανακουφίζουν τον πόνο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργούν εθισμό. Τα ευρήματά της οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων αναλγητικών φαρμάκων και νέων θεραπειών για τον εθισμό. Επειδή οι διαταραχές του οπιοειδούς συστήματος εμπλέκονται σε συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και βαριά κατάθλιψη (που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους), το έργο ήταν έχει σημασία και για την ψυχιατρική. Όπως λέει και η ίδια η Καθηγήτρια Kieffer, “οι ψυχικές ασθένειες είναι βιολογικές ασθένειες. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο, σίγουρα άκρως περίπλοκο και συναρπαστικό, αλλά όπως κάθε όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία.

Επιστήμη χωρίς Σύνορα
Πιστεύει ότι η επιστήμη αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση. Αφενός την έλλειψη κονδυλίων για βασική έρευνα και αφετέρου τη συσχέτιση μεταξύ των επιστημών της ζωής. Η δική της έρευνα βρίσκεται στο σημείο τομής της γενετικής, της χημείας, των συμπεριφορικών επιστημών και της ιατρικής, και είναι απολύτως πεπεισμένη ότι οι επιστήμονες πρέπει να εργάζονται διεπιστημονικά προκειμένου να βρίσκουν απαντήσεις. “Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σκεφτόμαστε πέρα από καθορισμένα όρια. Οι ερευνητές θα πρέπει να έχουν περισσότερες ευκαιρίες μελέτης εκτός των πεδίων τους, θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα παγκόσμια δίκτυα μεταξύ επιστημόνων σε διαφορετικούς τομείς μελέτης και να κατανέμονται πόροι για τη χρηματοδότηση τέτοιων μορφών συνεργασίας.

Η Συναρπαγή της Ανακάλυψης, η Επιβράβευση της Επιμονής
Η Καθηγήτρια Kieffer λέει ότι όταν πήγε στο πανεπιστήμιο δεν είχε σαφή ιδέα του τι σημαίνει να είναι ερευνήτρια, αλλά αισθανόταν πάντα την ανάγκη να καταλαβαίνει και να μαθαίνει. “Επέλεξα την επιστήμη επειδή μου φαινόταν ότι ήταν συναρπαστική.” Δεν έχει χάσει καθόλου από το μεταδοτικό ενθουσιασμό της και περιγράφει τη στιγμή μοναδικής ανακάλυψης - όταν βρήκε την απάντηση για το κύριο ερώτημα που προβλημάτιζε τους νευροεπιστήμονες σε όλο τον κόσμο για δεκαπέντε χρόνια - ως “η μεγαλύτερη συναρπαγή της ζωής της!

Γενικά, όμως, προειδοποιεί ότι "η δημιουργικότητα, ο καταιγισμός ιδεών και τα παιχνίδια με ιδέες," είναι η "διασκεδαστική" πτυχή της επιστήμης. Η πρόοδος σε πειραματικό επίπεδο είναι πάντα εξαιρετικά αργή, γεγονός που προϋποθέτει αυτοπεποίθηση, επιμονή και φιλοδοξία. Ισχύει για όλους τους ερευνητές, αλλά ίσως περισσότερο για τις γυναίκες, καθώς η Καθηγήτρια Kieffer πιστεύει ότι η έλλειψη αυτοπεποίθησης ίσως να είναι ένας λόγος που μένουν μέλη του φύλου της μακριά από την επιστήμη. Γεγονός που δεν είναι δικό τους σφάλμα.

“Οι γυναίκες μπορούν να τα πάνε τουλάχιστον εξίσου καλά με τους άνδρες, αν όχι καλύτερα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, μέχρι πρόσφατα, δεν τους είχε πει ποτέ κανείς!”

Επιστροφή στα Νέα