ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2015 - Βόρεια Αμερική

Καθηγήτρια Molly S. Shoichet
Χημεία πολυμερών
Καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής και Εφαρμοσμένης Χημείας, Χημείας και Βιοϋλικών & Βιοϊατρικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Καναδάς

Portrait of Pr. M. Shoichet, 2015 L'Oréal-UNESCO For Women in Science laureate.
©Brigitte Lacombe for the L'Oréal Corporate Foundation
Για την πρωτοποριακή προσέγγιση της ανάπτυξης βιοϋλικών με στόχο την ανάπλαση κατεστραμμένου νευρικού ιστού και για την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου που διοχετεύει τα φάρμακα στη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο.

Η Καθηγήτρια Molly Shoichet, επιστήμονας των πολυμερών, θέτει τη χημεία στην υπηρεσία της ιατρικής με νέους, εντυπωσιακούς τρόπους. Εστιάζει κυρίως στο να προάγει την αποκατάσταση σε ασθένειες όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης και η τύφλωση, οι οποίες περιλαμβάνουν "αποσυνδέσεις" στις οδούς που σχηματίζονται από τον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα. Ο στόχος της είναι να βρει τρόπους να αποκαταστήσει τις συνδέσεις που χάθηκαν. Η μία στρατηγική περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και η Καθηγήτρια Shoichet στοχεύει να ξεπεράσει ένα μεγάλο εμπόδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματικά θαυματουργές θεραπείες: τη δυσκολία του να διατηρηθούν τα μεταμοσχευμένα βλαστοκύτταρα ζωντανά για αρκετά μεγάλο διάστημα, ώστε να ενσωματωθούν στο νευρικό σύστημα. Για να το επιτύχει αυτό, κατασκευάζει νέα υλικά, τα οποία θα ενισχύσουν την επιβίωση και την ενσωμάτωση των βλαστοκυττάρων. Η άλλη στρατηγική περιλαμβάνει την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους θα διεγερθούν τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν ήδη στον εγκέφαλό μας, ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τους κατεστραμμένους ιστούς. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόκληση είναι να σχεδιάσει νέες μεθόδους που θα διοχετεύουν τα φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο. Και οι δύο νέες στρατηγικές βασίζονται στα πολυμερή υψηλής τεχνολογίας που αποτελούν το πεδίο εξειδίκευσης της Καθηγήτριας Shoichet. Η ίδια και η ομάδα της δημιουργούν επίσης νέα υλικά τα οποία θα διοχετεύουν επιλεκτικά φάρμακα απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, εξαλείφοντας έτσι ορισμένες από τις τρομερές παρενέργειες των υφιστάμενων θεραπειών.

"ΛΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙ"

Σύμφωνα με τους φίλους και τους συγγενείς της, αυτές οι εντυπωσιακές πρόοδοι στην ιατρική έρευνα δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στην ευφυΐα της Καθηγήτριας Shoichet, αλλά και στις υψηλού επιπέδου ικανότητες των μελών της ομάδας της. Εφαρμόζοντας το σλόγκαν του εργαστηρίου της, "Λύνουμε τα προβλήματα μαζί", επαινεί τους άλλους για τη δουλειά τους και ακολουθεί με πάθος μια διεπιστημονική προσέγγιση, απευθυνόμενη σε επιστήμονες, κλινικούς ιατρούς, μηχανικούς και άλλους, σε μια προσπάθεια να βρει λύσεις για κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής.

ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΥΑΛΙΝΟ ΠΥΡΓΟ

Η Καθηγήτρια Shoichet είναι η μοναδική επιστήμονας — άνδρας ή γυναίκα — που έχει εκλεγεί και στις τρεις επιστημονικές ακαδημίες της χώρας της, στην Καναδική Ακαδημία Επιστημών της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά, στην Καναδική Ακαδημία Μηχανικής και στην Καναδική Ακαδημία Επιστημών Υγείας. Παρ' όλ' αυτά, εκτός από την πληθώρα επιτευγμάτων στο εργαστήριο και την αφοσίωση στην οικογένειά της, βρίσκει χρόνο για πολλές και διάφορες δραστηριότητες, από τη συμμετοχή σε ειδικές αθλητικές εκδηλώσεις για άτομα με τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, μέχρι την υποστήριξη των αντιρατσιστικών οργανώσεων που λανσάρουν μια καμπάνια στα κοινωνικά μέσα, τη Research2Reality, η οποία σχεδιάστηκε για "να συνδέει την έρευνα του σήμερα με την πραγματικότητα του αύριο".

Επιστροφή στα Νέα