ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2015 - Λατινική Αμερική

Καθηγήτρια Thaisa Storchi Bergmann
Φυσική και Αστρονομία
Καθηγήτρια, Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, Πόρτο Αλέγκρε, Βραζιλία

Portrait of Pr. T. Storchi Bergmann, 2015 L'Oréal-UNESCO For Women in Science laureate.
©Brigitte Lacombe for the L'Oréal Corporate Foundation
Για το εξαιρετικό της έργο που συνέβαλε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται τεράστιες μαύρες τρύπες στο κέντρο γαλαξιών, εξελίσσονται και τους διαμορφώνουν.

Η φήμη που έχει η Καθηγήτρια Thaisa Storchi Bergmann παγκοσμίως πηγάζει από τη συμβολή της στο να κατανοήσουμε τις μαύρες τρύπες, αυτά τα μυστηριώδη κενά στο σύμπαν που δεν είναι άμεσα ορατά, αλλά έχουν τόσο ισχυρή βαρυτική έλξη που "καταπίνουν" την ύλη. Ανάμεσα στις επαναστατικές της ανακαλύψεις, η Καθηγήτρια Storchi Bergmann ήταν η πρώτη ερευνήτρια που παρατήρησε τον τρόπο κίνησης ενός δίσκου συσσωρευμένης ύλης που είχε σχηματιστεί γύρω από μια γιγάντια μαύρη τρύπα, ένα τεράστιο βήμα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά τους. Ήταν επίσης η πρώτη που έδειξε ότι το αέριο και η σκόνη μπορούν να απορροφηθούν από μια μαύρη τρύπα. Οι ανακαλύψεις της Καθηγήτριας Storchi Bergmann αποτελούν βασικές προσθήκες στις γνώσεις που έχουμε για αυτά τα αινιγματικά φαινόμενα, τα οποία, όπως πιστεύουν πολλοί, θα μπορούσαν να κρύβουν την απάντηση σε ένα από τα πιο φλέγοντα ερωτήματα της ανθρώπινης ιστορίας: Πώς σχηματίστηκε το σύμπαν;

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

Εμπνευσμένη από μια μεγαλύτερη ξαδέλφη της, την οποία θεωρούσε πρότυπο χειραφετημένης, έξυπνης γυναίκας που χάραζε τη δική της πορεία στον κόσμο, η Καθηγήτρια Storchi Bergmann σχεδίαζε αρχικά να γίνει αρχιτέκτονας. Όταν μπήκε στο πανεπιστήμιο, ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι "ακολουθούσε το όνειρο κάποιας άλλης". Τελικά, αποδείχθηκε ότι την συνάρπαζαν η φυσική και η αστρονομία και την ενθουσίαζαν τα εργαστήρια που είναι γεμάτα ανθρώπους που "εξερευνούν το σύμπαν και κάνουν όλη την ημέρα ερωτήσεις για τη φύση." Αναμφίβολα, αυτή η ευκαιρία του να είσαι ανοιχτός σε νέες δυνατότητες εκπαίδευσης — την οποία πιστεύει ότι στερούνται τόσοι πολλοί άνθρωποι, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες — τροφοδοτεί την πεποίθησή της ότι η εξασφάλιση εκπαίδευσης για όλους είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στον κόσμο. "Από τον υποσιτισμό μέχρι τη φτώχεια, την έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον και τα εξτρεμιστικά πιστεύω που οδηγούν στη βία — η εκπαίδευση θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Η διδασκαλία πρέπει να θεωρείται το πιο σημαντικό έργο στις κοινωνίες μας".

ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ; ΝΑΙ!

Δεν είναι παράξενο ότι μια γυναίκα που πήρε μαζί της το γιο της σε βρεφική ηλικία σε μια τρίμηνη αποστολή σε ένα ξένο παρατηρητήριο και ανεβοκατέβαινε ένα βουνό αρκετές φορές την ημέρα, για να τον θηλάζει, πιστεύει ότι μια επιστήμονας μπορεί να είναι και καλή μητέρα. Εξ ου και η συμβουλή που δίνει ολόψυχα η καθηγήτρια Storchi Bergmann στα κορίτσια που σκέφτονται να ασχοληθούν με την έρευνα, αλλά αναρωτιούνται αν είναι συμβατή με την οικογένεια: "Προχώρα!"

Επιστροφή στα Νέα