ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2015 - Ασία/Ειρηνικός

Καθηγήτρια Yi Xie
Ανόργανη Χημεία
Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Κίνας, Χεφέι, Κίνα

Portrait of Pr. Y. Xie, 2015 L'Oréal-UNESCO For Women in Science laureate.
© Brigitte Lacombe for the L'Oréal Corporate Foundation
Για τη σημαντική της συμβολή στη δημιουργία νέων υλικών πάχους λίγων ατόμων με πολλά υποσχόμενες εφαρμογές στη μετατροπή της θερμότητας ή του φωτός του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η έρευνα της Καθηγήτριας Yi Xie βρίσκεται στην αιχμή ενός από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τον πλανήτη μας: της αξιοποίησης υλικών για μετατροπή της ενέργειας. Μελετά νέα αντισυμβατικά υλικά πάχους λίγων ατόμων, γνωστά ως δισδιάστατα νανοϋλικά, για να μεγιστοποιήσει τη χρήση των ηλεκτρονίων με στόχο την πιο αποτελεσματική μετατροπή της ενέργειας. Το έργο της θα βοηθήσει να μειωθεί η εξάρτησή μας από τα όλο και σπανιότερα ορυκτά καύσιμα, περιορίζοντας τη ρύπανση και ενισχύοντας την αποδοτική χρήση της ενέργειας.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ή τη μεταφορά ενέργειας, όπως οι ημιαγωγοί που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, είναι εντυπωσιακά αναποτελεσματικά. Πολλή από την ενέργεια — που μεταφέρεται από τα ηλεκτρόνια — χάνεται στη διαδρομή: αντί να κινούνται απευθείας, για να φτάσουν στα αντιδρώντα μόρια ή στα ηλεκτρόδια της συσκευής, τα ηλεκτρόνια "πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο ή πάνω στα υλικά". Έτσι καταστρέφονται οι φορείς ενέργειας και παράγεται περιττή και καταστροφική θερμότητα. Τα νέα πολύ λεπτά υλικά με τα οποία πειραματίζεται η ομάδα της Καθηγήτριας Xie έχουν σχεδιαστεί, για να μειώνουν αυτή την απώλεια ενέργειας μέσω της βελτιστοποίησης της επιφανειακής δομής. Επιπλέον, αξιοποιούν και μετατρέπουν τις πηγές ενέργειας πολύ πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά υλικά, αυξάνοντας στο μέγιστο τα όρια της χρήσης της ενέργειας.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

Έχοντας συνειδητοποιήσει απόλυτα ότι το μέλλον του πλανήτη μας εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις προόδους στον κλάδο της, η Καθηγήτρια Xie έχει δεσμευτεί βαθιά να μεταφέρει τις γνώσεις και το πάθος της σε μια νέα γενιά. Έχει την ίδια φήμη ως καθηγήτρια και μέντορας, καθώς και ως ερευνήτρια και έχει κερδίσει σχεδόν ισάριθμα βραβεία για το ταλέντο της ως εκπαιδεύτρια και για τα επιστημονικά της επιτεύγματα. Μεταξύ πολλών άλλων τιμητικών διακρίσεων, έλαβε το Βραβείο Hok Ying Tung Young για Νέους Καθηγητές στις αρχές της σταδιοδρομίας της και, πιο πρόσφατα, βραβεύτηκε με το Βραβείο Συμβούλου Αποφοίτων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών για πολλά συνεχόμενα χρόνια. Δίχως αμφιβολία, η στάση της αποκαλύπτεται καλύτερα μέσα από μια μεστή φράση που απευθύνει στους πιθανούς νέους υποψήφιους στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου της: "Ο ενθουσιασμός για την επιστήμη είναι το ένα και μοναδικό προαπαιτούμενο."

Επιστροφή στα Νέα