ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2015 - Ευρώπη

Καθηγήτρια Λαίδη Carol Robinson
Φυσικοχημεία & Φασματομετρία μάζας
Καθηγήτρια Χημείας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο

Portrait of Pr. D. C. Robinson, 2015 L'Oréal-UNESCO For Women in Science laureate.
© Brigitte Lacombe for the L'Oréal Corporate Foundation
Για τη δημιουργία μιας επαναστατικής μεθόδου μελέτης του τρόπου λειτουργίας των πρωτεϊνών, ιδίως των μεμβρανικών πρωτεϊνών, οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες.

Η Καθηγήτρια Carol Robinson, που τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame), έχει διακριθεί για την ίδρυση ενός κλάδου που ονομάζεται δομική βιολογία αέριας φάσης, στον οποίο εξακολουθεί να κυριαρχεί. Για να το κάνει αυτό, μετέτρεψε ένα μηχάνημα που ονομάζεται φασματόμετρο μάζας, από μια συσκευή που προσδιορίζει απλώς την ατομική σύσταση μιας ουσίας, σε ένα εργαλείο εντυπωσιακά υψηλής απόδοσης που έχει την ικανότητα να διατηρεί τις πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις. Διάσημη για το ριψοκίνδυνο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την επιστήμη, άνοιξε κάποτε ένα ολοκαίνουργιο και πολύ ακριβό φασματόμετρο μάζας και το τροποποίησε έτσι, ώστε να εξυπηρετεί τους σκοπούς της. Χάρη σε αυτή την τολμηρή κλίση στο ανορθόδοξο, η Λαίδη Carol Robinson εφηύρε, μεταξύ άλλων, μια επαναστατική μέθοδο μελέτης του τρόπου λειτουργίας των πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα, ανακάλυψε ένα νέο τρόπο μελέτης των πρωτεϊνών που αποτελούν μέρος της κυτταρικής μεμβράνης και παίζουν κρίσιμο ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Το πρωτοποριακό της έργο έχει προκαλέσει επανάσταση στη δομική βιολογία, έναν κλάδο που έχει τεράστιες προοπτικές για ιατρική έρευνα όλων των ειδών.

Μια ασυνήθιστη πορεία προς την κορυφή

Η πορεία της Καθηγήτριας Λαίδης Carol Robinson ήταν, τουλάχιστον, ασυνήθιστη. Η γυναίκα που έμελλε να λάβει τον τίτλο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και να γίνει η πρώτη γυναίκα Καθηγήτρια Χημείας σε δύο από τα διασημότερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, στην ουσία εγκατέλειψε το σχολείο στα 16. Άρχισε να εργάζεται ως τεχνικός εργαστηρίου σε μια φαρμακευτική εταιρεία και έτσι ξεκίνησε το παράδοξο ταξίδι της προς την κορυφή. Πολύ γρήγορα, συνειδητοποίησε ότι σύντομα θα έπληττε "θανάσιμα" αν δεν συνέχιζε την εκπαίδευσή της. Εννοείται ωστόσο ότι τα πράγματα τα έκανε με το δικό της τρόπο. Δεν έλαβε μόνο το πρώτο πτυχίο της από ένα πανεπιστήμιο ενηλίκων — πτυχία που θεωρούνται συχνά υποδεέστερα από τους επιστημονικούς φορείς —αλλά έκανε και ένα διάλειμμα οκτώ ετών, για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της.

"Τα δύο πράγματα που ήταν πιο σημαντικά"

Η Λαίδη Carol Robinson αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, αλλά όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η μεγαλύτερη, η απάντησή της ήταν άμεση και κατηγορηματική. "Το να εξισορροπήσω την οικογένειά μου με την καριέρα μου". Αρχικά, αυτό το αντιμετώπισα εγκαταλείποντας την επιστημονική μου καριέρα για οκτώ χρόνια. Αργότερα κατάφερα να βρω τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα δύο πράγματα που ήταν πιο σημαντικά για μένα. Αυτό το κατάφερα δουλεύοντας πολύ νωρίς το πρωί — κανένας δεν με αναζητούσε στις 5 το πρωί!"

Επιστροφή στα Νέα