ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2016 - Αφρική και Αραβικές Χώρες

Quarraisha Abdool Karim
ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ / ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
Αναπληρώτρια Επιστημονική Διευθύντρια, CAPRISA, Επίτιμη Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας,
Ιατρική Σχολή Nelson R Mandela, Πανεπιστήμιο KwaZulu-Natal, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας, Πανεπιστήμιο Columbia, ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ HIV
2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβλήθηκαν από HIV το 2014. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη ζουν με HIV. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς έχουν πρόσβαση σε θεραπεία. Η πρόληψη αυτής της παγκόσμιας απειλής αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα παγκοσμίως στο θέμα της υγείας. Η συμβολή της Καθηγήτριας Quarraisha Abdool Karim σε αυτό το στόχο ήταν έντονη. Μέσα από το έργο της ως παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιδημιολόγος μεταδοτικών νοσημάτων, χαίρει σεβασμού για τις γόνιμες ανακαλύψεις της στην κατανόηση της λοίμωξης από HIV και της εξάπλωσης του ιού. Η βαθιά γνώση της επιστήμης και των ανθρώπων που πάσχουν από HIV/AIDS στην πατρίδα της, τη Νότια Αφρική, που έχει το υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων παγκοσμίως, έχει ενισχύσει την αποφασιστικότητά της να τοποθετήσει την πρόληψη στα χέρια των γυναικών, ιδίως των εφήβων και των νεαρών γυναικών. Συνέχισε να προσπαθεί να ανακαλύψει ένα gel κατά του HIV, το οποίο θα χρησιμοποιείται από γυναίκες πριν, κατά και μετά τη σεξουαλική επαφή, παρ' όλο που πολλοί έλεγαν ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ. Τα κατάφερε το 2010, μετά από δεκαετίες προσπάθειας, και το περιοδικό Science χαιρέτισε την ανακάλυψή της ως μία από τις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις της χρονιάς. Για τα επιτεύγματά της, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής την συμπεριέλαβε στο Τάγμα του Mapungubwe, την υψηλότερη διάκριση που απονέμεται σε πολίτες στη χώρα της.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ: ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HIV
Η Καθηγήτρια Abdool Karim είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τις επιστημονικές ανακαλύψεις της στον τομέα της πρόληψης του HIV, έχοντας αφιερώσει τα τελευταία 25 χρόνια στην έρευνα για το HIV. Το έργο της έχει προσφέρει νέες γνώσεις για τον τρόπο που εξαπλώνεται η επιδημία του HIV και προσβάλλει έφηβα κορίτσια και νεαρές γυναίκες στην Αφρική. Η πρόληψη της λοίμωξης από HIV αποτελούσε αρχικά αποκλειστική ευθύνη των ανδρών, οι οποίοι επέλεγαν για παράδειγμα κατά πόσον θα χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό. Ήταν αναγνωρισμένο ότι η πρόληψη της λοίμωξης έπρεπε να περάσει απευθείας στα χέρια των γυναικών και ότι, ιδανικά, χρειαζόταν ένα αντιλοιμώδες, μικροβιοκτόνο gel. Όμως δύο δεκαετίες προσπαθειών από πολλές ερευνητικές ομάδες απέφεραν ελάχιστα και βασικά αποτυχίες. Η Καθηγήτρια Abdool Karim ήταν επικεφαλής της ομάδας που απέδειξε τελικά ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα μπορούσαν αποτρέψουν τη σεξουαλική μετάδοση του HIV, όταν η μελέτη CAPRISA 004 έδειξε ότι ένα gel που περιείχε το αντιρετροϊκό tenofovir μείωσε κατά 39% τον κίνδυνο λοίμωξης από HIV στις γυναίκες.
Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη χαρακτηρίστηκε μία από τις 10 Κορυφαίες Επιστημονικές Ανακαλύψεις του 2010 από το περιοδικό Science. Εξακολουθεί να μελετά επιλογές τεχνολογίας πρόληψης του HIV που θα παρέχουν στις γυναίκες σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου συνεχή προστασία μέσω προϊόντων βραδείας απελευθέρωσης και μακράς δράσης.

ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΑ
Η συνεργασία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην καριέρα της Καθηγήτριας Abdool Karim. Πέρα από την εκτενή συνεργασία της με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Ινστιτούτο Ragon του Χάρβαρντ, ο βασικός συνεργάτης της Νοτιοαφρικανής ερευνήτριας είναι ο σύντροφος της ζωής της, Salim Abdool Karim. Όπως το ζευγάρι των May-Britt και Edvard Moser, που κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας το 2014, η Quarraisha Abdool Karim και ο σύζυγός της εργάζονται μαζί εδώ και 27χρόνια. Στο απόγειο της άρνησης του AIDS στη Νότια Αφρική, το 2002, το ζευγάρι ίδρυσε το CAPRISA, το Κέντρο Ερευνητικού Προγράμματος για το AIDS στη Νότια Αφρική. Το βραβευμένο ερευνητικό κέντρο έχει επηρεάσει τις διεθνείς πολιτικές για την πρόληψη και τη θεραπεία του HIV. Όταν την ρωτούν για τη συνεργασία της με το σύζυγό της, η απάντηση της Καθηγήτριας Abdool Karim είναι ξεκάθαρα θετική. "Το κοινό μας όραμα, η αμοιβαία υποστήριξη και η δέσμευση για την πρόληψη του HIV στις νεαρές γυναίκες μας βοήθησαν να επιμείνουμε και να επιτύχουμε σε ένα πολύ απαιτητικό πεδίο."

Επιστροφή στα Νέα