ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2016 - Ασία/Ειρηνικός

Καθηγήτρια Hualan Chen
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Καθηγήτρια, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Χαρμπίν,
Κινεζική Ακαδημία Γεωπονικών Επιστημών, Χαρμπίν, ΚΙΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥΣ ΙΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Η Καθηγήτρια Chen είναι επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης των Πτηνών στο Χαρμπίν της Κίνας και το 2013 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα ενός νέου και θανατηφόρου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών, του H7N9. Η Chen και η ομάδα της έλεγξαν περισσότερα από 1.000 δείγματα από το έδαφος, το νερό, καθώς και ορνιθοτροφεία και καταστήματα γύρω από τη Σαγκάη, και όταν έβρισκαν το στέλεχος H7N9 στα καταστήματα, τα έκλειναν αμέσως. Η επαγρύπνησή της αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του κόσμου και προς το παρόν, το στέλεχος H7N9 που μέχρι πρότινος δεν ήταν γνωστό ότι προσβάλλει τον άνθρωπο, παραμένει σε ηρεμία. Η επιτήρηση εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Chen, αλλά η ερευνήτρια είναι επίσης διάσημη για την έρευνα της γρίπης και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων εμβολίων τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα. Το 2013, το περιοδικό Nature την συμπεριέλαβε στους ‘Δέκα κορυφαίους επιστήμονες’.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥΣ ΙΟΥΣ
Τα ζώα, τα πουλιά και οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από ιούς της γρίπης που μεταλλάσσονται συνεχώς, ανταλλάσσοντας γενετικό υλικό μεταξύ τους και δημιουργώντας έτσι καινούργια στελέχη με καινούργια χαρακτηριστικά. Ο κυρίαρχος φόβος είναι ότι ένα θανατηφόρο στέλεχος για τα ζώα ή τα πουλιά θα αποκτήσει την ικανότητα, όχι μόνο να μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά και να μεταδίδεται γρήγορα ανάμεσά μας. Έτσι ξεκινάει μια παγκόσμια πανδημία γρίπης, όπως αυτή που σκότωσε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους το 1918. Η Καθηγήτρια Chen μας προστατεύει μέσω της επιτήρησης, αλλά είναι γνωστή και για τα φιλόδοξα πειράματά της, στο πλαίσιο των οποίων δημιουργεί υβρίδια γρίπης. Τα πειράματα αυτά έδειξαν την ακριβή φύση των απειλών που δημιουργούν τα νέα ανεξέλεγκτα στελέχη της γρίπης. Σε συνδυασμό με τη βαθιά κατανόηση της γρίπης, την βοήθησαν να αναπτύξει δύο νέα καινοτόμα εμβόλια. Οι προσπάθειές της έχουν αποδειχτεί ανεκτίμητες τόσο στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, όσο και στην αποτροπή του καταστροφικού οικονομικού κόστους των επιδημιών των εκτρεφόμενων ζώων.
Μια αφοσιωμένη επιστήμονας που είχε ανέκαθεν το στόχο να ανακουφίζει τον πόνο, η Καθηγήτρια Chen έκανε πραγματικότητα το μεγαλόψυχο όνειρό της να "χρησιμοποιήσει τις γνώσεις, την εμπειρία, την εξειδίκευσή της και την τεχνολογία, για να προσπαθήσει να προστατεύσει τους ανθρώπους και τα ζώα από μια καταστροφική νόσο."

ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
Δεδομένου ότι τα μεταδοτικά νοσήματα, όπως η γρίπη, δεν έχουν σύνορα, υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία των επιστημόνων. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC) είναι ένα δείγμα αυτής της συνεργασίας και, όχι τυχαία, το ίδρυμα όπου πέρασε τρία χρόνια η Καθηγήτρια Chen, κάνοντας μεταδιδακτορική έρευνα. Η Καθηγήτρια Chen μιλάει με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για το CDC, τη μαθησιακή εμπειρία που αποκόμισε, τη συνεχή συνεργασία της με το ίδρυμα και το παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων του. "Επειδή οι ιοί της γρίπης είναι κινούμενοι στόχοι που μεταλλάσσονται και αλλάζουν καθώς μεταναστεύουν συνεχώς από ήπειρο σε ήπειρο, οι διεθνείς συνεργασίες είναι κρίσιμες για την κατανόηση, τον έλεγχο και ίσως μια μέρα την εξάλειψη αυτού του συχνά θανατηφόρου νοσήματος."

Επιστροφή στα Νέα