ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2016 - Λατινική Αμερική

Καθηγήτρια Andrea Gamarnik
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ΙΟΛΟΓΙΑ
Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας, Fundación Instituto Leloir,
CONICET, Μπουένος Άιρες, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΑΓΚΕΙΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

Η Καθηγήτρια Andrea Gamarnik έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας της στην προσπάθειά της να κατανοήσει τον ιό που προκαλεί το Δάγκειο πυρετό. Προσβάλλοντας περίπου 390 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, αυτή η νόσος μεταδίδεται από τα κουνούπια στις υποτροπικές και τροπικές περιοχές όπου ζει ο μισός πληθυσμός του πλανήτη. Η πιο σοβαρή μορφή αυτής της νόσου προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, οδηγώντας σε περίπου 20.000 θανάτους ετησίως, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Τα κρούσματα Δάγκειου πυρετού έχουν αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του 1960, και υπάρχουν ενδείξεις ότι, καθώς θερμαίνεται ο πλανήτης, αυξάνεται η ακτίνα δράσης των κουνουπιών που ευθύνονται για τη μετάδοση.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ: ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΙΟΥ
Η Καθηγήτρια Gamarnik προσπαθεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά αυτού του ιού εδώ και πολλά χρόνια, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στον τρόπο που αναπαράγεται. Αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί ο ιός προσαρμόζεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα και υπάρχει σε διάφορες μορφές σε τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη. Σε τελική ανάλυση, η έρευνά της έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την ιατρική επιστήμη να δημιουργήσει αντι-ιικά φάρμακα ή εμβόλια κατά του ιού του Δάγκειου πυρετού. Αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα ανείπωτα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κυρίως σε αναδυόμενες χώρες, καθώς και να περιορίσουν την τεράστια οικονομική επιβάρυνση τόσο των ατόμων όσο και των υποχρηματοδοτούμενων συστημάτων δημόσιας υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η έρευνά της όμως έχει και πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην κατανόηση του κύκλου ζωής άλλων πρωτοεμφανιζόμενων και επανεμφανιζόμενων ιών που σχετίζονται άμεσα με το Δάγγειο, όπως ο ιός Ζίκα που έχει προκαλέσει σήμερα τεράστια επιδημία στη Λατινική Αμερική.

"ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"
Παράλληλα με τις δικές της έρευνες, αφιερώνει και πολύ από το χρόνο της στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς επιστημόνων στη μοριακή ιολογία, έναν κλάδο που υστερεί πολύ στη χώρα της. Η Καθηγήτρια Gamarnik είναι μια γυναίκα με ισχυρές ανθρωπιστικές αξίες και έχει έντονη την αίσθηση της κοινωνικής δέσμευσης από τα σχολικά της χρόνια. "Ήμουν ιδεαλίστρια και ήθελα να σπουδάσω κάτι που θα με βοηθούσε να αλλάξω τον κόσμο". Αρχικά, πίστευε ότι οι πολιτικές επιστήμες θα της επέτρεπαν να επιτύχει τους ευγενείς στόχους της, προτού καταλήξει τελικά ότι, για εκείνη, η επιστήμη θα της έδινε ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Η Καθηγήτρια Gamarnik έλαβε διεθνή υποτροφία από το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη στην Αργεντινή το 2009.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ
Η εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα της Καθηγήτριας Gamarnik αντανακλά απόλυτα την πεποίθησή της ότι "η συνεργασία είναι απαραίτητη για την πρόοδο της επιστήμης". Η πρώτη της διεθνής συνεργασία ήταν με ερευνητές στο διάσημο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας. Αυτή η προβολή υψηλού επιπέδου εκτός της πατρίδας της λειτούργησε αλυσιδωτά και πυροδότησε περαιτέρω συνεργασίες με ερευνητές σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, στις ΗΠΑ και στη Λατινική Αμερική. "Αυτές οι συνεργασίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί η έρευνά μου σε ένα άλλο επίπεδο και αναβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα της εργασίας μου."

*Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs117/en)

Επιστροφή στα Νέα