ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2016 - Βόρεια Αμερική

Καθηγήτρια Jennifer Doudna
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Καθηγήτρια, Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ, Ηνωμένες Πολιτείες

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η Καθηγήτρια Doudna είναι μια παγκοσμίως διάσημη δομική βιολόγος, και η κατανόηση του RNA, ενός πρώτου ξαδέλφου του DNA, αποτελεί εδώ και χρόνια το δυνατό της σημείο. Το 2005, της ζητήθηκε να μελετήσει κάποιες ενδιαφέρουσες επαναλαμβανόμενες περιοχές του DNA βακτηρίων, τις λεγόμενες αλληλουχίες CRISPR. Το 2011, η Γαλλίδα μικροβιολόγος και Καθηγήτρια Emmanuelle Charpentier της ζήτησε να συνεργαστούν. Η Καθηγήτρια Charpentier είχε ήδη δημοσιεύσει σημαντικές εργασίες που έδειχναν ότι τα βακτήρια μπορούσαν πράγματι να εμβολιάζονται έναντι τύπων ιών, με τους οποίους είχαν ήδη έρθει αντιμέτωπα, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα CRISPR Cas (βλ. CRISPR - Μια τεχνολογία αιχμής). Η Doudna με τη βαθιά γνώση του RNA και η Charpentier με τις γνώσεις της για το CRISPR-Cas δημοσίευσαν από κοινού ευρήματα που έδειχναν ότι ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα βακτήρια, για να απενεργοποιούν τους εχθρούς τους, θα μπορούσε να προσαρμοστεί ως ένα προγραμματιζόμενο γενετικό εργαλείο ακριβείας, για να τροποποιούνται τα γονίδια των κυττάρων και των οργανισμών. Η Καθηγήτρια Doudna συνειδητοποίησε γρήγορα ότι η τροποποίηση των γονιδίων ήγειρε πολλούς πιθανούς ηθικούς προβληµατισµούς. Επιπλέον, είναι μία από τους πρώτους που διαβεβαίωναν επίμονα ότι αυτοί οι προβληματισμοί συζητούνται επαρκώς και είναι απόλυτα κατανοητοί. Συγκεκριμένα, έχει επισημάνει πιθανούς προβληματισμούς που εγείρει η λεγόμενη ‘τροποποίηση της βλαστικής σειράς’, η οποία επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές, τροποποιώντας αλληλουχίες είτε στο σπέρμα είτε στο ωάριο.

Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ως μία από τις δύο Βραβευμένες το 2016 που μοιράζονται τα εύσημα για την ίδια ανακάλυψη, αυτή η εξαιρετικά σημαντική ερευνήτρια αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα για το τι μπορούν να επιτύχουν οι επιστήμονες όταν συνεργάζονται. "Οι συνεργασίες αποτέλεσαν μια πολύ σημαντική παράμετρο της επιτυχίας της επιστημονικής μου έρευνας σε όλη τη σταδιοδρομία μου", λέει η Καθηγήτρια Doudna. "Οι διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες είναι απαραίτητες, για να επιτευχθεί θεμελιώδης πρόοδος σε οποιοδήποτε κλάδο. Στην ουσία, η συνεργασία οριοθετεί το μοντέρνο τρόπο επιστημονικής έρευνας."

Επιστροφή στα Νέα