[]
Ο θεσμός L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη καθιερώθηκε το 1998 με σκοπό να αναγνωρίσει και να παροτρύνει τις γυναίκες στην επιστήμη. Τα προγράμματα του Θεσμού όχι μόνο επιβραβεύουν διακεκριμένες γυναίκες επιστήμονες, των οποίων τα επιτεύγματα έχουν συμβάλλει στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης, αλλά παράλληλα παρέχουν στήριξη σε πολλά υποσχόμενες νέες γυναίκες, που παρόλο που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους, έχουν αρχίσει ήδη να επηρεάζουν θετικά τον επιστημονικό τους κλάδο.
Οι λύσεις για να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες στις επιστήμες μοιάζουν τόσο προφανείς που λίγοι θα διαφωνούσαν με αυτές. Οφείλουμε καταρχάς να εμφυσήσουμε αυτοπεποίθηση στα κορίτσια από μικρή ηλικία, δείχνοντάς τους τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, περισσότερες γυναίκες επιστήμονες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν θέσεις ευθύνης, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές.
Η τρέχουσα κατάσταση ωστόσο δείχνει ότι, αν και διανύουμε πλέον την τρίτη χιλιετία, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτό που διατείνεται ότι πιστεύει η κοινωνία και σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια προόδου στο θέμα της ισορροπίας των δύο φύλων στην επιστήμη. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί φραγμοί που αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να ενταχθούν στην επιστήμη, καθώς και εμπόδια για την πρόοδο των γυναικών που δραστηριοποιούνται ήδη ως επιστήμονες.
Για αυτούς τους λόγους, εκτός από τα Ετήσια Διεθνή Βραβεία, που αναγνωρίζουν καταξιωμένες γυναίκες στην επιστήμη, το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO θέσπισε και το Πρόγραμμα Διεθνών Ανερχόμενων Ταλέντων, που σχεδιάστηκε για να επιταχύνει την πρόοδο των νέων γυναικών στην επιστήμη παγκοσμίως.
Από την έναρξη του προγράμματος, μέχρι σήμερα 3.900 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί σε 118 χώρες. Συγκεκριμένα, 112 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων 5 στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ ακόμα 3.300 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο. Παγκοσμίως, μόνο το 33,3% των ερευνητών είναι γυναίκες. Η γυάλινη οροφή παραμένει πραγματικότητα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, καθώς οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 11% των ανώτατων ακαδημαϊκών θέσεων στην Ευρώπη, και λιγότερο από 4% των Βραβείων Νόμπελ Επιστήμης έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες.
Τα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη καθιερώθηκαν το 1998 με σκοπό να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν διακεκριμένες γυναίκες επιστήμονες ανά τον κόσμο. Τα Βραβεία αυτά απονέμονται κάθε χρόνο σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε περιφέρεια (Αφρική και Αραβικές Χώρες, Ασία-Ειρηνικός, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική), ως αναγνώριση της αριστείας τους και της συνεισφοράς τους στην πρόοδο της επιστήμης. Τα Βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Τα Βραβεία έχουν αξία 100.000 Ευρώ έκαστο.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούνται να προτείνουν τις υποψήφιες, που θεωρούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για τα Βραβεία αυτά. Για να μπορέσει μια επιστήμονας να συμμετάσχει θα πρέπει να έχει προταθεί γραπτώς από επιφανή επιστήμονα του κλάδου της. Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Το πρόγραμμα Διεθνή Ανερχόμενα Ταλέντα του Θεσμού L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, θεσπίστηκε το 2014 με σκοπό να υποστηρίξει και να αναδείξει τις πολλά υποσχόμενες νέες ερευνήτριες ανά τον κόσμο. Οι 15 βραβευθείσες του προγράμματος αυτού επιλέγονται κάθε φορά από τις 250 διδακτορικές και μετα-διδακτορικές ερευνήτριες παγκοσμίως, που βραβεύονται και λαμβάνουν υποτροφίες σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.
Τα ανερχόμενα αυτά νέα ταλέντα, παρόλο που βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, έχουν ήδη συμβάλει σημαντικά σε πολλούς νέους επιστημονικούς τομείς, όπως η οικολογία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η φυσική, η φαρμακολογία, η επιδημιολογία, η ιατρική έρευνα , η νευροεπιστήμη και η εξελικτική βιολογία. Για αυτό και αποτελούν το μέλλον της επιστήμης.
Το ελληνικό Πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη υλοποιείται σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Η Ελλάδα είναι μια από τις 118 χώρες που πραγματοποιούν αντίστοιχα προγράμματα σε εθνικό επίπεδο.
Τα Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO χορηγούνται σε συνεργασία με τη L'Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με στόχο την προώθηση, την ενίσχυση και την υποστήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα.Τα Βραβεία έχουν αξία 10.000 Ευρώ έκαστο.
Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αναγνωρίζουν γυναίκες που διαπρέπουν στην επιστημονική έρευνα. Από το 2006, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, έχουν αναγνωρίσει και βραβεύσει 29 σπουδαίες Γυναίκες της Επιστήμης. Τα βραβεία ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν την έρευνά τους στον τόπο τους.